Skoči na sadržaj

Ko smo mi

PROGRAM I CILJEVI UDRUŽENJA GRAĐANA ZA POMOĆ OSOBAMA SA HENDIKEPOM "RO-DE"

Udruženje „RO-DE“, skraćeno od rodetelj – defektolog, roditelj – dete, nalazi se u Ulici Stevana Dukića broj 15 u mesnoj zajednici „Karaburma Dunav“, prvo je vaninstitucionalno zbrinjavanje osoba sa hendikepom koje postoji zvanično od 10. januara 2005. godine i pruža pomoć deci sa hendikepom (15 korisnika), roditeljima i staraocima u prevazilaženju problema sa kojima se svakodnevno suočavaju. Ono, takođe, edukuje mlade ljude iz (uslovno) zdrave populacije da prihvate osobe sa bilo kojim hendikepom kao ravnopravne članove društva.

Rad Udruženja je baziran na: DNEVNOM BORAVKU, ŠKOLAMA ŽIVOTA I SLOBODNIM AKTIVNOSTIMA.

DNEVNI BORAVAK – aktivnosti radnim danima od 8:30h do 16:00h (uz korigovanje radnog vremena po potrebi staratelja dece) u vidu edukativnih i kreativnih radionica osmišljenih i vođenih od strane stručaka (neuropsihijatara, defektologa, psihologa) koje imaju za cilj jačanje, osnaživanje i razvijanje vedrog duha dece sa hendikepom.

„ŠKOLE ŽIVOTA“ – veoma značajno polje rada, kako za decu, tako i za roditelje i ostale članove porodice koja je preopterećena dugogodišnjom brigom i staranjem oko deteta koje će, bez obzira na godine, uvek biti dete kome je doživotno potrebna tuđa nega i pomoć. Škole života podrazumevaju sedmodnevni boravak dece sa pratiocima i stručnjacima van mesta stanovanja i psiho-fizički oporavak, osamostaljivanje i uz podršku grupe, prevazilaženje poteškoća koje su neminovne prilikom odvajanja od roditelja i kuće. Njihov cilj je da, kako decu, tako i roditelje, postepeno uvode i pripremaju na život uz podršku drugih osoba. Deca dobijaju: izlazak iz kuće, većini njih je to bilo i prvo odvajanje od porodice, promenu sredine, rad sa stručnjacima, druženje sa vršnjacima, dodir sa prirodom, a roditelji za to vreme mogu da organizuju svoj život i da realizuju neke poslove i aktivnosti za koje nisu u stanju da to obave u prisustvu dece (na primer, da se posvete sebi, drugom detetu, intenzivnije odmoru, poslu, prijateljima, da renoviraju stan, itd). Većina naših porodica je, na žalost, zbog specifične situacije, polovična, ostao je jedan od roditelja da brine o detetu, što nije ni malo lako. Cilj „Škola života“ kako smo ih mi nazvali je, između ostalog i taj da se porodice sačuvaju, osnaže, traju što duže. Do sada smo realizovali više škola života (kada smo u prilici odemo nekoliko puta u toku godine): na Tari, u Aranđelovcu, Mataruškoj banji, Vrnjačkoj banji, Sokobanji, na Kosmaju, u etno selima … sa kojih smo se dolazili puni pozitivnih iskustava i zadovoljni postignutim rezultatima rado se ponovo vraćali.

SLOBODNE AKTIVNOSTI – žurke uveče u boravku uz muziku uživo, obilazak šuma, reka, pozorišta u Beogradu.

Udruženje „RO-DE“ je uvelo još jednu novinu u svom radu, podstrek za radi i ostalim organizacijama – PERSONALNOG ASISTENTA “SPASKA”. To je osoba koja je direktna podrška porodici, zapravo uloga personalnog asistenta je od izuzetnog značaja, jer on zamenjuje roditelje u nekim od svakodnevnih aktivnosti, kao na primer, odvođenje i dovođenje deteta iz boravka, vikendom ili u popodnevnim satima odlazak sa detetom u prirodu, pozirište, u posetu nekom od drugara. I što je najvažnije, ako roditelj ima zdravstvenih poteškoća, više nije sam, tu je personalni asistent – Spasko.

U organizaciji Udruženja realizuju se proslave rođendana, igranke u večernjim terminima, doček Nove godine, obeležavanje značajnih datuma, itd.

Našim radom edukujemo osobe iz tzv. zdrave populacije da osobe sa smetnjama u p-f razvoju ne bi trebalo da žive pored nas, već sa nama i da smo mi smo ti koji smo odgovorni za kvalitet njihovih života i u obavezi smo da prepoznamo njihove potrebe, da ih naučimo i da im pomognemo da se osposobe i osamostale, koliko je to u njihovoj moći.

Od Opštine Palilula imamo podršku koja nam je od neprocenjive važnosti, a to je dobijanje prostora na trajno korišćenje gde se odvijaju navedene aktivnosti.

Udruženje „RO-DE” je svojim radom i ciljevima zaslužilo da bude podržano i postane član Republičkog Saveza za pomoć osobama sa hendikepom, a njihova podrška nam je od neprocenjive važnosti.

Razumevanje i podršku imamo i od privatnika koji se nalaze u našem okruženju i to nam je od velike pomoći. Nama je konstatno potrebna podrška ljudi koji imaju sluha za naš rad, kako bismo mogli nesmetano da obavljamo aktivnosti i pomažemo deci koja nam svojom radošću i zahvalnošću vraćaju. Možete se upoznati sa našim radom i uživo. Radovaćemo se susretu.

Osnivač i predsednik Udruženja „RO-DE“ je majka, Dobrila Spirovski

skolicarode@gmail.com

 

Lep pozdrav

Naši podaci:

Udruženje „RO-DE”
Stevana Dukića 15
Broj žiro-računa: 205-89537-70
Matični broj 17602705
PIB 103888673